esmaspäev, 26. oktoober 2015

Laupäev 24.oktoober 2015

Täna oli väljasõit vanadele Eesti aladele – Petserisse ja Isborski. Külastasime Petseri (Petšorõ) mungakloostrit, mis on üks ilusamatest kloostritest, mida pole 700 a. jooksul vallutatud. Isegi nõukogude ajal ei suletud seda kloostrit. Giid rääkis kloostri kohta legendi, et Ivan Julm ei tahtnud, et kloostrit ümbritseks kaitsemüür ning lubas teha vaid härja naha suuruse kaitsemüüri. Kuid targad mehed lõikasid härja naha peenikeseks ribaks ning müüri pikkuseks sai 820 meetrit. Peštšera tähendab koopaid, sest kloostri all paiknevad liivakivist koopad, kuhu on maetud ligikaudu 10 000 inimest. Kloostri juures oli väike loomaaed - oravad, faasanid ja isegi metskits said pühas paigas elada.

Pärast lõunapausi Musta Kassi kohvikus, sõitsime Isborski külla. Väga looduskaunis kohas paiknes kalmistu, jõgi, allikad, kindlus ja suveniiriputkad. Hauatahvlitelt võis leida eesti nimedega inimesi. Jões oli vesi väga madal, kuid sarnaselt Viljandi järvega sõitsid ka seal Hansa ajal suured laevad. All jõeorus oli umbes seitse allikat, millest igaüks uskumuse kohaselt pakkus midagi nii kehale kui vaimule (nt tervist ja armastust). Kuid ühest allikast ei tohi vett juua, sest seal voolavad neidude pisarad. Kuid keegi ei tea, milline on pisaraallikas - kõik babuškad räägivad erinevat juttu. Järvel olid ka luiged ja pardid.

Edasi liikusime Isborski kindluse juurde, kus meile tehti ekskursioon. Kindlus oli hästi restaureeritud. Paksud müürid, salakäik, ristimärgid seinal ja künkapealne asukoht tegid sellest raskestivallutatava kindluse.

Meie bussiks olnud uus Ford suri tagasiteel välja (blin!). Hõiskasime rõõmust, kui elektroonika jälle funkama hakkas. Külastasime Pihkva kaubanduskeskust. Toidupood sarnases turuga, sest lahtiseid toidulette oli palju. Šerelin ostis viimaks omale ihaldatud läki-läki (šhapka ušanka).

Õhtul patseerisime küla peal ning Annemai sai tunda tõelist vene sauna.




















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar