esmaspäev, 26. oktoober 2015

Esmaspäev, 19.oktoober 2015



Võtsime taskust välja sõnastikud, bussijuht küsis: „Ise lähete Venemaale, aga keelt ei oska?“. Vastasime: „Lähme õppima!“ Alustasime sõitu. 

Tartus peatusime ja saime kätte viisadega passid. Edasi sõitsime Koidula piiripunkti. Naeratada ei tohtinud. Läbisime piiritsooni jalgsi, piirivalvurid  vaatasid meie passe ja võrdlesid nägusid passipiltidega. Täitsime üliväikses kirjas migratsioonikaardi, eelnevalt olime teinud mustandi, et nii tähtis paber rikutud ei saaks mõne numbri või täheveaga. Tollikontrollis vaadati üle kaks suuremat kohvrit, et ega me salakaupa ei vea. Õpetaja Ženja ja Liina kohvrid said veidi värsket õhku. 

Liikusime piirialast välja, tagasi vaadates nägime päikeseloojangu paistel säravaid kuldseid kasepuid männimetsa sees. 

„Zdrastvuite!“ meid võttis vastu Jammi kooli direktor Aleksander Nikolajevitš. Vastas oli uus buss, sirgete seljatugedega.  Ženja ütles mitu korda, et meil vedas. Eelmine buss oli traktorimootoriga roostes lobudik olnud. Meie omas oli veel mõne istme küljes pakkekilet näha ja läbisõit oli ainult 1000 kilomeetrit. Sõitsime läbi Pihkva ja jõudsime Jammi, kus perekonnad meid juba ootasid. Läksime koju. Avaldusid esimesed keelebarjäärid. J



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar