esmaspäev, 26. oktoober 2015

Teisipäev, 20. oktoober 2015


Hommikul algasid tunnid kell 8.30 – kes tuli kollase koolibussiga, kes mõne muu transpordivahendiga. Esimene tund oli Russki literatura i jazõk , kus tutvusime näidendiga „Gore ot uma“ (häda mõistuse pärast). Šerelin ja Jaanus võtsid aga osa kehalise kasvatuse tunnist. Nende jutu järgi pidi see olema Eesti omast täiesti erinev. 

Teise tunni ajal tutvustas kooli direktor meile Jammi ja oblastit lähemalt – puhast loodust, ajalugu, kooli jne. Kolmas tund oli ajalugu, kus käis Annemai – teemaks aeg enne teist maailmasõda.  Ülejäänud pidasid vapralt vastu informaatikatunni, kus õpiti programmeerimise   kodanikud nägid tõelist digipööret vene külakoolis. „Vapshee ne panimaju“ , võis eestlaste pinkidest kosta kui tegeleti arvude kahendsüsteemi teisendamisega.

Tunnid läbi, võtsime koos oma võõrustajatega ette sõidu Samolva kalurikülla, kus külastasime kohalikku koduloomuuseumi. Meid tervitati vana vene kombe kohaselt leiva ja soolaga, ning loomulikult lauluga. Seal sõime ka lõunat: samovaris tehtud teed ja uhhaad. Uhhaa oli omaette kogemus, sest enamik meie seltskonnast sõi seda legendaarset kalasuppi vist esimest korda. 

Muuseumis oli ka kuldkala, kelle käest võis midagi soovida.  Sooviks oli, et kohalikud teed oleksid paremas seisukorras (no vene teed on tõesti kohutavad pekiväristajad :D). Aga tõenäoliselt oleks kuldkala meile selle asemel ükssarvikut pakkunud – niivõrd võimatu on see soov.

Õhtupooliku veetsime imekaunis Peipsi-äärses kandis, kus elab Annemai võõrustaja Andrei oma perega. Jammist on see umbes 25 km kaugusel. Seal sõitsid kõik, kaasa arvatud õpetaja, ATVdega. Andrei isa ja tema kaks poega moodustavad ATV tiimi (mototiimi), millega nad käivad võistlemas. Neil on järve äärde tehtud krossirada. Andrei näitas meile oma oskusi ja trikke ka vees.  

Sel ajal, kui ühed sõitsid, said teised süüa pannkooke metsmaasikamoosiga. Mmmm! Neid pliine oli ikka omajagu – kaks suurt taldrikutäit, Marie sõi lausa kuus tükki. Aga sellega meie söömaaeg ei lõppenud. Edasi põrutasime õhtustama restorani, mille juures oli ka väike loomaaed. Tõlkes on meie külastatud puhkekompleksi ja restorani nimi Kauge kuningriik. Tõesti, ümbruskonna puhtaveelised järved ja männimetsad on niivõrd lummavad, et tuleks iga kell tagasi.


Kodus tagasi, sai mõni meist esimese kohaliku saunakogemuse. Taas läksime jalutama ja nagu esimesel õhtul, nägime langevat tähte.


















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar