esmaspäev, 22. aprill 2013

II päev, kolmapäev, 17.04


Koolitunnid algasid iga päev kl 8.30 ja kuigi mul lubati magada, kaua sooviksin, tulime ikka kõik enne tundide algust kooli, et grupiga kohtuda. Õpilased olid juba kohal ning esimesse tundi läksime vene keelde koos 3 neiu ja õpetaja Barabanovaga, kus meile tutvustati vene keele õpetamise süsteemi Venemaal ja nende koolis, tutvustati 10 kl. õpilasi ja meie end ka.

                                      

Teise tunni ajal istusime oma grupiga korraks kõik koos eraldi ühes klassis ja tegime esimese päeva lühikese kokkuvõtte. Neiud on majutatud üsna erinevates tingimustes äärmiselt kenadest ja mugavatest kodudest ja eraldi tubadest kuni selleni, et end peab saunas kausis pesema ja peretütrega samas toas ööbima. Aga kõik olid ühel meelel, et vastuvõtjad on kõik väga-väga sõbralikud ja külalislahked, kõigile pakuti palju süüa ja teed juua ja seletati asju küll läbi käte-jalgade, mõni sai rohkem, teine vähem keelest aru. Väikesed detailid on alguses ehk veidi üllatavad, aga esimesed kokkuvõtlikud emotsioonid kõigil positiivsed.

Neile tüdrukutele, kes majutuvad Jammist eemal Partisanskaja külas, neile tehti täna ka kohe kohalikud õpilaspiletid, et nad saaksid koolibussis tasuta sõita.

Programm on siin üsna rahulik, ennelõunati oleme koolis tundides ning noored püüavad olla koos oma vastuvõtjatega. Loomulikult on esimestel päevadel keeruline kõigest räägitavast aru saada, aga loodame, et keelekeskkond aitab vaikselt kaasa, et peagi hakkame ka paremini vene keelt mõistma ja rääkima. Tunnid on siin 40 minutilised ja päevas on kaks 40-minutilist söögivahetundi, kuna väike koolisöökla asub 30 m üle õue ning vahetunniga peab mitu klassitäit lapsi seal oma lõuna ära sööma.

Täna on plaanis poole kolmeni olla tundides, meie õpilased saavad ka koolist kooli poolt tasuta komplekslõunat süüa. Pealelõunal on planeeritud ümarlaud õpetajatega kohtumiseks.
Jammi koolimaja on üsna vana, ehitatud 1944. aastal ning 13 aastat tagasi on siin tehtud üsna korralik kapitaalremont. Maja on küll puust ja üsna väike, lihtne kahekorruseline, aga see-eest puhas, korras, valge ja kodune. Natuke tuletab meelde meie maakoole. 


Koolil on oma katlamaja ja ruumid on hästi soojad. Klassiruumid on varustatud üsna hästi tehnikaga, näha on nii arvuteid kui diaprojektoreid, koolis kasutatakse ka mõnda digitahvlit. Koolis on normaalne kaabelühendusega internet, samuti natuke kehvema leviga wifi. Lisaks põhihoonele on koolil ka veel algkool-filiaal Pervomaiski külas ja eraldi majas algklassid ka siin, Jammi külas. Kooli direktor peab olema tõsine majandusinimene, sest lisaks neljale koolimajale on tal majandada ka veel 2 kooli ühiselamut 2 sööklaga (mis kuuluvad ka koolile koos täispersonaliga), igal majal oma katlamaja (mis tähendab ise enamasti puukütte varustamist), koolil on oma väike autopark ja aiamaa, kus suvel kasvatatakse oluline osa kooli sööklas vajaminevatest aedviljadest. Kooliaias teevad kohustuslikku suvetööd kõik õpilased. Direktori koormusest rääkides aga annab ta peale majandusasjade ja koolitegevuse juhtimise ka nädalas õpilastele 10 tundi ajalugu.

Pealelõunasele ümarlauale kogunesid peaaegu kõik kooli õpetajad meiega kohtuma, samuti olid kohale tulnud külalised Oudova rajooni haridusosakonnast, sh meile juba tuttav osakonnajuhataja Vera Semjonovna, ja vallavalitsuse saadik. 


Meile tutvustati poole tunni jooksul esitluse abil Jammi Keskkooli – nende ajalugu, fakte, tegemisi. Seejärel anti meile sõna. Rääkisime Valentina Barabanovaga meie koolist, meie õppimise süsteemist, suundadest ja eripärast. Seejärel järgnes küsimuste voor, mis peaasjalikult kulges ühes suunas – nende küsimused meile nii rajooni, valla kui kooli esindajate poolt. Proovisime vastata küsimustele seinast seina alates õpetajate palganumbrist kuni üldiste teemadeni. Kuna meie süsteemid on ikka üsna erinevad, siis oli huvi väga suur, pigem tuli ajapuudus ette.

Õhtul käisime ka küla peal jalutamas. Küla on meie mõistes üsna suur, samas on mitmes kohas näha küla endise hiilguse ehk siis alevi-aegset hiilgust, mida tuletavad meelde tööstuste ja kaupluste tühjalt seisvad hooned. Muidu on maju väga erinevaid – uhketest kaasaegsetest mitmekordsetest majadest kuni meie jaoks tüüpiliste pisikeste külamajakesteni. Inimesi on tänaval üsna palju näha, enamus neist tervitab meid uudishimuga segatuna silmade särades. Külas on kolm kauplust, postkontor, väike haigemaja, lisaks meie koolile internaat-põhikool tugeva arengupuudega lastele ja lasteaed. 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar