esmaspäev, 22. aprill 2013

V päev, laupäev, 20. aprill



Nädalavahetus oli meile planeeritud ekskursioonideks. Juba kl 7 väljus meie kooli eest buss Puškinskije Gorõsse (Puškini Mäed), mis tähendab, et kahest kaugemast külast, kust bussiga saabus 1 õpetaja ja ka osa meie õpilasi, pidi valmis olema veel varem. Start on nii varajane seetõttu, et sõit ootas ees pikk – üle 200 km kaugusele, meie kasutuses oli seekord samasugune pisike Paz-bussike kui siinne tavaline koolibuss (st mitte eriliste mugavustega) ning siinse riigi reeglite kohaselt ei tohi lapsi vedavad bussid sõita kiiremini kui 60 km tunnis. Hommikul pidi koolidirektor meid kõiki veel ka sõidu ajal käitumise kohta instrueerima ning igaüks pidi andma allkirja, et teame, kuidas käituda. Lisaks meie grupile osalesid sel päeval ekskursioonil ka õpetajad Julia Romanovna ja Jelena Aleksandrovna, kohalikud vastuvõtvad õpilased ja veel mõned soovijad.

Sõidu ajal tegime ainult ühe võsapeatuse ning kl 11-ks olimegi päral. Ilm oli viludavõitu, aga mitte väga külm. Külastasime Mihhailovskojet, kus asus Puškinite suvemõis; üle järve asuvat Trigorskojet, kus asus Puškini sõprade Ossipov-Wolfide suvemõis ning kõige lõpuks Puškini hauda Svatogorskoje kloostri juures. Päeva juhtis väga asjatundlik giid, kes lisaks elu-olule oskas peast lugeda meile ette ka lugematul hulgal sobivaid tsitaate Puškini teostest. 





Kohalik loodus ja keskkond olid väga maalilised ja ilusad, kahjuks saime praegu ainult kergelt aimu ja ette kujutada, kui imeilusad need kohad on kevadel, kui õitsevad kõik need aiad ja õunapuud, või siis sügiseses värvikirevuses. Ruumid oli väga korrektsed, hästi renoveeritud ja huvitavate väljapanekutega. Usun, et meie noored said palju rohkem teada, kuidas elati Puškini aegadel ja kus loodi väga oluline osa vene kirjandusklassikast „Jevgeni Oneginist“ „Boriss Godunovini“.




Peale ekskursiooni sõime kohalikus kohvikus kerge lõuna ning asusime tagasiteele. Pihkvas palusid noored veel peatust, et osta nende lemmiksööki – šaverma’t, mis selgus, on siis õhukese pannkoogi sisse keeratud kanaliha-aedvilja-kastmesegu, mida pakuvad lõunamaised müüjad putkadest. Said meiegi noored seda maitsta. Koju aga jõudsime üsna hilja õhtuks, kaugemad külad alles kl 21-ks. Ees ootas aga järgmine reisipäev.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar