neljapäev, 8. mai 2014

1. päev, teisipäev, 15. aprill 2014

Õpetaja Jevgenia Zhalõbina:

Meie reis algas kl 11.30. Buss tõi meid piirini. Sealt jalgsi, kohvrid käes, kella 15 paiku ületasime piiri ilma probleemideta. Venemaa poolt ootas meid Jammi kooli direktor. Petseri, Pihkva (50 km) ja siis Jamm (70 km). Kokku ei olegi palju, ainult  120 km… Buss ja teed  on väga viletsad – see oli ette teada. Aga et lastega bussi kiirus ei tohi ületada 60 km!  

Olime kohal 19 paiku (vene aeg). Suur rõõm! Meile tulid vastu mitte ainult selle aasta majutajad, vaid ka vanad sõbrad Saša, Stjopa ja Jarik.
***



Õpilased Marta Anderson, Monika Kihuoja, Elisabeth Toom, Laura Reining, Merily Kihuoja:

Jõudsime siis üle Eesti-Venemaa piiri ja kohe alguses jäi Marta ka oma kohvriga korraks teelt kõrvale, kuna tee lihtsalt läks ühe kohapealt nii kumeraks, et kohver jäi toppama.

Meie buss on väga lahe. Nüüd me saame aru, mis bussidest meie emad ja isad  räägivad. Bussiga sõites tabas meid väike lõbu. Nimelt me ei saanud aru, miks me sõidame 120 km 2 ja poole tunniga. Nimelt on Venemaal seadus, et bussid, kus on õpilased peal, ei tohi sõita kiiremini kui 60 km/h. See on väga huvitav fakt, aga samas saame selle vajadusest aru, nähes nende liikluskorraldust, busse ja teede seisukorda.

Enne, kui me Jammi kohale jõudsime, hakkasime rääkima nendest sealsetest tingimustest. Hakkasime nalja viskama, et Venemaal võib ju olla ainult auk tualetti asemel. Ning meile räägiti ka, et külas on nähtud hunte. Marta tegi lause, ise oma tegelikke elukoha tingimusi teadmata: „Kui hunti näed, siis karju. Kui vetsu näed, siis pese!“ NB: kahjuks tabas Martat osa sellest saatuslikust lausest. Tema majutustingimuste osas nimelt…


Vastu võeti meid hästi ning peredesse jaotamine toimus kiiresti . Õhtul käisime ka veel küla peal hängimas koos terve külaga. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar